Indicatievragenlijst Syndroomstoornissen (IVS)
Zelfrapportage vragenlijst met 724 items
Geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen
Nederlandstalige vragenlijst
Licentiekosten: € 5,25 per afname
Zelfrapportage vragenlijst met 724 items
Geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen
Nederlandstalige vragenlijst
Licentiekosten: € 5,25 per afname
De vragenlijst is bedoeld voor jongeren vanaf 12 jaar, volwassenen en ouderen met een hulpvraag naar aanleiding van psychische en sociaal maatschappelijke klachten.
De IVS is een zelfrapportagevragenlijst gericht op de screening van cliënten met een ggz-hulpvraag. Het instrument screent op syndroomstoornissen, zoals beschreven in de DSM-5-TR.
De IVS bestaat uit 724 vragen. De vragen worden beantwoord door middel van een Ja/Nee, multiple choice en een open eind antwoordformat.
De IVS is adaptief van aard, waardoor vervolgvragen worden overgeslagen wanneer de antwoorden van de respondent niet voldoen aan de ingangscriteria voor een specifieke indicatie. De vragenlijst gaat in dat geval direct verder naar het volgende onderwerp. Hierdoor kan de afnametijd, ondanks de reikwijdte, relatief kort gehouden worden.
De scoring is volledig geautomatiseerd. Wanneer een cliënt voldoet aan de criteria van een bepaalde stoornis genereert de applicatie de betreffende DSM-5 diagnose. Het gaat hierbij niet om een definitieve DSM-5 diagnose, maar om een indicatie voor een mogelijke diagnose. De indicaties uit de IVS dienen te worden getoetst aan andere bronnen van klinische informatie.
De IVS screent het merendeel van de stoornissen binnen de volgende DSM-5-TR domeinen:
De volgende overige indicaties zijn opgenomen in de IVS:
Hoewel afgeraden wordt om in crisissituaties de TeleScreen in te zetten, kan het toch voorkomen dat respondenten bij het invullen van de vragenlijst aangeven dat er sprake is van een mogelijke crisis. De volgende notificaties kunnen door de screening syndroomstoornissen naar aanleiding van de antwoorden van de respondent worden gegenereerd:
De suïcidenotificaties worden afgegeven wanneer de respondent positief geantwoord heeft op een aantal kritieke items, die opgevat worden als tekenen van suïcidaliteit. De applicatie kan in dat geval een e-mail versturen naar een door de hulpverlener opgegeven e-mailadres. Op grond daarvan kan de hulpverlener besluiten direct contact op te nemen met de respondent en niet af te wachten tot het geplande contact.
© Embloom 2024, Maastricht
Dit materiaal is auteursrechtelijk beschermd en kopiëren zonder schriftelijke toestemming van Embloom is dan ook niet toegestaan.