Nieuwe dagboeken

11-11-2024

Onlangs zijn er zes nieuwe dagboeken beschikbaar gesteld binnen ons platform. Het Alcoholdagboek, Middelendagboek, Mindfulnessdagboek, Paniekdagboek en Medicatiedagboek hebben een update gehad en de nieuwe versies zijn nu in te zetten via het platform. Het Algemeen reflectiedagboek is nieuw toegevoegd. Dit is een digitale versie van het klassieke papieren dagboek.

Met digitale dagboeken kunnen cliënten hun emoties, gedachten en gedrag registreren om ervan te leren. Zo zorgen digitale dagboeken ervoor dat cliënten op overzichtelijke wijze hun leven in kaart kunnen brengen. De resultaten van een dagboek worden binnen het platform grafisch weergegeven, waardoor verandering eenvoudig zichtbaar is voor zowel cliënt als hulpverlener.

Met de update van de vijf vernieuwde dagboeken is er meer diepgang toegevoegd. Cliënten gaan in deze dagboeken eerst hun dag analyseren, waardoor ze meer inzicht krijgen in de oorzaken, en in wat hen helpt of belemmert. Daarna gaan ze reflecteren op een specifieke situatie, waardoor ze meer inzicht krijgen in hoe bepaalde dingen verlopen en hebben ze de mogelijkheid om na te denken of ze iets willen verbeteren of aanpassen.

Hieronder beschrijven we kort wat ieder dagboek inhoudt:

Alcoholdagboek
Het Alcoholdagboek is bedoeld om dagelijks de behoefte aan alcohol en het daadwerkelijke gebruik van alcohol bij te houden, inzicht te krijgen in welke factoren hierbij een rol spelen en na te gaan wat er eventueel voortgezet of verbeterd kan worden.

Middelendagboek
Het Middelendagboek is bedoeld om dagelijks de behoefte aan één (of meerdere) middel(en) en het daadwerkelijke gebruik ervan bij te houden, inzicht te krijgen in welke factoren een rol spelen hierbij en na te gaan wat er eventueel voortgezet of verbeterd kan worden.

Mindfulnessdagboek
Het Mindfulnessdagboek is bedoeld om dagelijks de ervaring met mindfulness bij te houden, inzicht te krijgen in welke factoren een rol spelen bij het toepassen van mindfulness en na te gaan wat er eventueel voortgezet of verbeterd kan worden.

Paniekdagboek
Het Paniekdagboek is bedoeld om dagelijks de ervaren paniek bij te houden, inzicht te krijgen in welke factoren een rol spelen hierbij en na te gaan wat er eventueel voortgezet of verbeterd kan worden.

Medicatiedagboek
Het medicatiedagboek is bedoeld om dagelijks medicatiegebruik te registreren. Het dagboek is met name geschikt voor cliënten die recent gestart zijn met de inname van bepaalde medicatie. Met behulp van het dagboek onderzoekt de cliënt samen met de hulpverlener de medicatie-inname, het al dan niet aanslaan van de medicatie en in hoeverre de cliënt last heeft van bijwerkingen.

Algemeen reflectiedagboek
Het Algemeen reflectiedagboek is een digitale versie van het klassieke papieren dagboek. Dit dagboek geeft cliënten de mogelijkheid om gedurende een bepaalde periode te reflecteren op een onderwerp naar keuze of een onderwerp dat is afgesproken met de hulpverlener.