Anamnese Vragenlijst (AV)
Zelfrapportage vragenlijst met 121 items
Geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen
Nederlandstalige vragenlijst
Licentiekosten: € 1,50 per afname
Zelfrapportage vragenlijst met 121 items
Geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen
Nederlandstalige vragenlijst
Licentiekosten: € 1,50 per afname
De vragenlijst is bedoeld voor jongeren vanaf 12 jaar, volwassenen en ouderen met een hulpvraag naar aanleiding van psychische en sociaal maatschappelijke klachten.
De AV bestaat uit een brede anamnese. De anamnese brengt een veelvoud aan domeinen in kaart die een rol kunnen spelen in het ontstaan, onderhouden en versterken van het actuele klachtenbeeld en zet de klachten van de cliënt in perspectief. Er is in de anamnese aandacht voor de herstel-ondersteunende intake (de vier vragen van Jim van Os), de netwerk-ondersteunende intake en verdiepende klinische intake en diagnostiek. Ook zijn er tevredenheidsitems die de subjectieve beleving van de cliënt zowel in positief als negatief opzicht in kaart brengen op de belangrijkste biopsychosociale domeinen. Verder is er aandacht voor de leefstijl, problematisch gamegedrag en factoren die in aanmerking komen voor sociaal-maatschappelijke ondersteuning. De anamnese biedt daardoor inzicht in de belangrijkste belemmerende en beschermende factoren van de cliënt, alsook de achtergrond van de cliënt, waardoor de gerapporteerde klachten en gesignaleerde problemen in perspectief gezet kunnen worden.
De AV bestaat uit 121 vragen, verdeeld over open vragen, ja/nee-stellingen, multiple-choice vragen en subjectieve tevredenheidsitems.
De AV is adaptief van aard, waardoor vervolgvragen worden overgeslagen wanneer de antwoorden van de respondent niet voldoen aan de ingangscriteria voor een specifieke indicatie. De vragenlijst gaat in dat geval direct verder naar het volgende onderwerp. Hierdoor kan de afnametijd, ondanks de reikwijdte, relatief kort gehouden worden.
De AV scoort de antwoorden van een cliënt geheel automatisch. De AV genereert indicaties voor andere problemen die reden voor zorg kunnen zijn, gebaseerd op de criteria van de DSM-5-TR. Daarnaast wordt inzicht geboden in de hulpvraag, behandelhistorie, het algeheel functioneren op biopsychosociale levensdomeinen, leefstijl en positieve gezondheid. Tenslotte signaleert de AV risico’s ten aanzien van mishandeling, misbruik of verwaarlozing van/door de cliënt. Hiermee is de AV een waardevolle indicatietool voor problemen die te behandelen zijn binnen het sociaal-maatschappelijke domein.
© Embloom 2024, Maastricht
Dit materiaal is auteursrechtelijk beschermd en kopiëren zonder schriftelijke toestemming van Embloom is dan ook niet toegestaan.