De vernieuwde TeleScreen is vanaf nu beschikbaar!
5-11-2024
Het afgelopen jaar hebben we gewerkt aan een grote revisie van de TeleScreen. Het instrument is aangepast op basis van actuele landelijke richtlijnen, ontwikkelingen binnen het vakgebied en feedback van gebruikers. De vernieuwde TeleScreen is vanaf vandaag beschikbaar binnen het platform.
De TeleScreen is een adaptieve, screenende vragenlijst bedoeld ter ondersteuning van de diagnostiek en zorgindicering binnen de huisartsenzorg en de ggz. Het doel van het instrument is om de aard en ernst van de klachten gestructureerd in kaart te brengen, risico’s te signaleren, sociaalmaatschappelijke problemen te indiceren en het algeheel functioneren op biopsychosociale levensdomeinen inzichtelijk te maken. De TeleScreen bestaat uit drie onderdelen die zowel samen als los inzetbaar zijn, namelijk:
- Anamnese Vragenlijst (AV): De Anamnese Vragenlijst bestaat uit een brede anamnese gebaseerd op principes van de herstelondersteunende intake (de vier vragen van Jim van Os) en de netwerk-ondersteunende intake. Hierbij is aandacht voor de hulpvraag, behandelgeschiedenis, subjectieve tevredenheid, biopsychosociaal functioneren, leefstijl en positieve gezondheid. Tevens signaleert de Anamnese Vragenlijst risico’s ten aanzien van mishandeling, misbruik of verwaarlozing van/door de cliënt.
- Indicatievragenlijst Syndroomstoornissen (IVS): De Indicatievragenlijst Syndroomstoornissen screent een breed scala aan syndroomstoornissen.
- Indicatievragenlijst Persoonlijkheidsstoornissen (IVP): De Indicatievragenlijst Persoonlijkheidsstoornissen richt zich op de screening van persoonlijkheidsstoornissen.
Bekijk ook de handleiding voor uitgebreide informatie over de verschillende onderdelen van de TeleScreen en meer informatie over de scoring, interpretatie en echelonadvies.
Belangrijkste wijzigingen
- De algemene anamnese is uitgebreid.
- Het bevat items ter ondersteuning van de:
- Herstelondersteunende intake
- Netwerkondersteunende intake
- Verdiepende klinische intake en diagnostisering
- Er zijn tevredenheidsitems toegevoegd, die de subjectieve beleving van de cliënt (zowel in positief als negatief opzicht) in kaart brengen op de belangrijkste levensdomeinen. Hierdoor wordt direct inzichtelijk op welke gebieden iemand weerbaarheid en kwetsbaarheid in het leven ervaart.
- Er zijn leefstijlitems toegevoegd, die het functioneren van de cliënt in kaart brengen op het gebied van beweging, voeding, slaap en zelfzorg. Daarnaast is een item over problematisch gamegedrag toegevoegd op basis van wensen vanuit het werkveld.
- Tot slot worden klachten die in aanmerking komen voor behandeling binnen het sociaal-maatschappelijk domein duidelijker geclusterd gepresenteerd. Zo kunnen de belangrijkste sociaal-maatschappelijke klachten vroegtijdig worden gesignaleerd en passende zorg in het sociale domein worden overwogen.
- Het bevat items ter ondersteuning van de:
- Alle bestaande items, classificaties, criteria en bewoordingen zijn geüpdatet op basis van de DSM-5-TR.
- Vraagstellingen, vraagselecties en berekeningen zijn aangepast, waardoor de vragenlijst nu ingezet kan worden bij jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen. De vragenlijst houdt bij de vragen dus rekening met de leeftijd van de respondent.
- Op het indicatietabblad zijn enkele nieuwe notificaties toegevoegd. Hierdoor wordt de behandelaar sneller op de hoogte gebracht van ernstig risicovolle, complexe of beperkende situaties waarbij urgent, intensief of aangepast handelen genoodzaakt is.
- De vraagstelling van nieuwe en bestaande items is aangepast om inclusie op het gebied van genderidentiteit te vergroten. Vanwege bepaalde classificaties wordt rekening gehouden met zowel het ervaren geslacht als het biologische geslacht.
Uitfasering TeleScreen 5.0
De vernieuwde TeleScreen vervangt de huidige TeleScreen 5.0. Tot en met 31 december 2024 zal de TeleScreen 5.0 nog beschikbaar zijn binnen het Embloom platform, zodat hulpverleners voldoende tijd hebben om lopende trajecten af te ronden en het gebruik van de TeleScreen 5.0 uit te faseren.