Hoe technologie de zorg menselijker maakt
De zorg verandert, en dat voelt Yvo, psychotherapeut en manager e-health bij Embloom, elke dag. Hij werkt al 18 jaar in het vak en koos het ooit om écht iets te betekenen voor mensen. “Het luisteren, echt verbinding aangaan en samen zoeken naar groeimogelijkheden, dat is waarom ik psychotherapeut werd,” vertelt hij. Maar de realiteit in de zorg verschuift. “De administratieve druk neemt toe, de focus verschuift naar productie, en dat gaat ten koste van wat voor mij echt belangrijk is: het contact met de cliënt.”
Die veranderingen raken niet alleen hem, maar ook zijn collega’s. Yvo ziet hoe de werkdruk oploopt en hoe hulpverleners uitvallen. “Dat doet pijn, want zorg verlenen is prachtig werk. Maar zonder oplossingen raken we die passie kwijt.” Voor Yvo is dat onacceptabel. Hij gaat op zoek naar manieren om het werkplezier terug te brengen én de zorg weer persoonlijker te maken. Die zoektocht brengt hem bij e-health. Sinds een jaar combineert Yvo zijn werk als behandelaar in zijn eigen praktijk met een rol als manager bij Embloom, waar hij samen met een team van psychologen verantwoordelijk is voor de de e-health binnen het platform.
E-health: Technologie die mensen verbindt
E-health roept vaak gemengde reacties op, weet Yvo. “In het begin voelde ik zelf ook een zekere weerstand. Ik dacht: technologie in de behandelkamer, gaat dat niet ten koste van de menselijke verbinding?” Maar al snel ontdekte hij dat e-health juist het tegenovergestelde doet. “Het bleek juist het contact en de verbinding met cliënten te ondersteunen en verdiepen. De tools die we bij Embloom ontwikkelen, brengen focus terug naar waar het in de zorg om draait: verbinding maken, aandacht voor de cliënt, begrijpen en begeleiden.”
De visie van Embloom op e-health is helder. Het draait niet om techniek, maar om mensen. “We willen de kwaliteit, toegankelijkheid en efficiëntie van zorg verbeteren. Voor de hulpverlener betekent dat minder administratieve last en dus meer tijd voor hun cliënten. Voor de cliënt betekent het meer autonomie, verdieping en een duurzaam herstel,” legt Yvo uit.
Hoe ziet deze visie eruit in de praktijk? De verhalen uit de behandelkamer laten zien hoe digitale tools bijdragen aan diepere verbindingen en betekenisvolle veranderingen.
Praktijkvoorbeelden die het verschil maken
“Dat heb ik van Bert gehoord.” Die woorden hoorde ik van een cliënt tijdens een sessie in mijn vorige baan. Eerlijk gezegd was ik even verbaasd. Bert? Ik ken helemaal geen Bert. Toen ik doorvroeg, bleek het te gaan om een ervaringsdeskundige die in een filmpje in een van de modules vertelt hoe hij met uitdagingen omgaat en zijn verhaal bood voor mijn cliënt veel herkenning. Ze voelde zich hierdoor minder eenzaam en het gaf haar een nieuw inzicht dat meteen een aantal puzzelstukjes op hun plek liet vallen.
Dat besef bracht mij ook nieuwe inzichten over mijn eigen leven als therapeut en gaf mij het vertrouwen om een volgende stap te zetten. Het is precies door dat soort momenten die laten zien hoe technologie meer is dan een hulpmiddel: het wordt een partner in het herstelproces.
Modules zoals deze brengen ook een hele nieuwe energie in sessies. Als een cliënt al met de thema’s aan de slag gaat voordat we elkaar spreken, beginnen we meteen met een vliegende start. De cliënt heeft uitgebreid kunnen nadenken, kan veel belevingen al beter onder woorden brengen, en neemt waardevolle inzichten mee naar de sessie. Hierdoor merk ik dat onze gesprekken sneller tot de kern komen. En dat verrijkt niet alleen hun proces, maar ook mijn werk.
Wat maakt de e-health van Embloom uniek?
Embloom gaat verder dan alleen technologie leveren. Wat ons onderscheidt, is hoe we e-health ontwerpen. Onze digitale oplossingen zijn niet alleen gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde behandeltechnieken en technische innovaties, maar ook praktisch en mensgericht. We luisteren naar wat zorgverleners en cliënten écht nodig hebben en vertalen dat naar tools die intuïtief werken en direct toepasbaar zijn.
We bieden een breed scala aan oplossingen, zoals digitale vragenlijsten, losse e-health opdrachten en behandelmodules, die aansluiten op de dagelijkse praktijk van zorgverleners. Ze zijn flexibel inzetbaar en afgestemd op de specifieke wensen van cliënten en hulpverleners. Het gaat om laagdrempelige, veilige oplossingen die werken voor iedereen. Geen one-size-fits-all, maar tools die je aanpast aan de mens tegenover je.
Embloom combineert technische expertise met een menselijke benadering. Onze tools zijn ontworpen door psychologen met behandelervaring, waardoor ze inhoudelijk aansluiten bij de behoeften in de praktijk.
Meer plezier in je werk, meer impact voor cliënten
Voor Yvo gaat e-health over meer dan efficiëntie. “Het geeft werkplezier terug. Dankzij e-health krijg je als hulpverlener weer de tijd en ruimte om je te focussen op wat echt belangrijk is: het contact met de cliënt. “En cliënten voelen zich gehoord en voelen zich betrokken, omdat ze zelf aan de slag kunnen met hun herstel.”
Het effect van e-health reikt verder dan alleen de behandelkamer. “Cliënten bouwen vertrouwen op in hun eigen vaardigheden. Ze zetten zelfstandig, op hun eigen tempo en in hun eigen vertrouwde omgeving stappen. Dat maakt het verschil tussen tijdelijk succes en duurzaam herstel,” vertelt Yvo.
De toekomst van zorg: menselijk en digitaal
Embloom streeft naar een toekomst waarin zorg toegankelijk, efficiënt en menselijk blijft. Technologie speelt hierin een ondersteunende rol door verbinding te versterken, niet te vervangen. Alles bij Embloom draait om één principe: zorg is en blijft gericht op mensen. Digitale tools maken de zorg persoonlijker, duurzamer en effectiever, en brengen ons terug naar wat echt telt: de menselijke verbinding.
Met e-health brengt Embloom de zorg dichter bij haar kern. “We bouwen voort op wat al goed is en creëren ruimte voor wat écht belangrijk is: de menselijke kant van zorg,” sluit Yvo af.
Benieuwd hoe Embloom jouw zorgpraktijk kan ondersteunen?
Ontdek hoe onze e-health tools jouw werkplezier vergroten, de verbinding in de behandelkamer verdiepen en cliënten helpen om duurzaam te herstellen. Neem contact op of lees meer over onze oplossingen.
Yvo in den Bosch
Yvo in den Bosch is psychotherapeut, mind & body therapeut en manager e-health bij Embloom. Met meer dan 18 jaar ervaring in de zorg heeft hij het zijn missie gemaakt om mensen duurzaam van klacht naar kracht te begeleiden. Bij Embloom leidt hij de ontwikkeling van digitale tools die zorgverleners ondersteunen en cliënten versterken in hun herstelproces. Naast zijn rol bij Embloom is Yvo oprichter van MindMotions, een praktijk waarin hij psychotherapie, yogatherapie en personal training combineert om cliënten te helpen op mentaal, lichamelijk en relationeel vlak.
Hij heeft promotieonderzoek verricht aan de Universiteit Maastricht naar veerkracht mechanismen en heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van depressie, angst, stress en (chronische) pijn.
Met zijn brede expertise geeft Yvo ook trainingen en supervisie aan zorgprofessionals, waarbij hij zich richt op het verbinden van wetenschap, praktijk en innovatieve zorgoplossingen.